طرز تهیه کاکولی سنتی بختیاری با تمام ابعاد و زوایا های آن
به گزارش مجله گیلاسفا، یکی از نان های سنتی استان چهارمحال و بختیاری، نان کاکولی شیرین است. طرز تهیه کاکولی قدمتی طولانی دارد و یکی از سوغاتی های خوشمزه و سنتی این استان محسوب می گردد. کاکولی به شکل سنتی در تنور طبخ می گردد و در مناسبت های خاص مانند شب های ماه مبارک رمضان، زینت بخش سفره ها است. اگر می خواهید از طعم خوش این نان لذت ببرید، نحوه تهیه کاکولی را در خبرنگاران ببینید.

نان کاکولی | |
تعداد نفرات | 12 نفر |
زمان آماده سازی | 45 دقیقه |
زمان پخت غذا | 30 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه کاکولی
اگر به تهیه نان های محلی و سنتی علاقه مند هستید و می خواهید یک نان خوشمزه تهیه کنید، روش درست کردن نان کاکولی را یاد بگیرید. این نان روش تهیه سختی ندارد و اگر کمی حوصله به خرج دهید، در نهایت یک نان خوشمزه خواهید داشت.
مواد لازم برای تهیه کاکولی
برای پخت نان کاکولی به میزان 12 نفر، این میزان مواد اولیه مورد احتیاج است:
میزان مورد احتیاج | مواد لازم |
4 پیمانه | آرد گندم |
1 پیمانه | شیر |
1 عدد | تخم مرغ |
نصف پیمانه | روغن مایع |
نصف پیمانه | شکر |
نصف پیمانه | کشمش |
نصف پیمانه | گردوی خرد شده |
1 قاشق سوپخوری | مایه خمیر |
برای رومال نان کاکولی شیرین، مواد زیر را آماده کنید:
میزان مورد احتیاج | مواد لازم برای رومال کاکولی |
نصف پیمانه | شیره خرما |
نصف پیمانه | زعفران دم نموده یا گلرنگ |
3 قاشق غذاخوری | کنجد |
2 قاشق غذاخوری | سیاه دانه |
مراحل دستور پخت نان کاکولی
برای پخت نان کاکولی فرخ شهر مطابق دستور زیر عمل کنید:
- مرحله اول: مایه خمیر را با 1 قاشق شکر و 1 قاشق شیر ولرم در ظرفی ریخته و برای 10 دقیقه در جایی گرم بگذارید تا مایه خمیر به عمل آید و مخلوط پف کند.
- مرحله دوم: در ادامه، آرد و روغن را با هم مخلوط کنید و بقیه شیر و شکر، تخم مرغ و کشمش و گردو را هم اضافه کنید. مایه خمیر را اضافه نموده و تمام مواد را با هم ورز دهید تا خمیری یکدست ایجاد گردد.
نکته: دقت کنید که خمیر نباید حالت چسبناک داشته باشد.
- مرحله سوم: خمیر را در وسط ظرفی گود جمع نموده، دور آن میزانی آرد بپاشید و درب ظرف را با پارچه ای تمیز یا پلاستیک بپوشانید.
- مرحله چهارم: حالا ظرف حاوی خمیر را نیم ساعت در جایی گرم قرار دهید تا خمیر به عمل بیاید و حجم آن بیشتر گردد.
- مرحله پنجم: در این مرحله از طرز تهیه کاکولی، فر را روشن کنید و دمای آن را روی 175 درجه سانتی گراد قرار دهید.
- مرحله ششم: دست هایتان را کمی چرب کنید و خمیر آماده شده را دوباره کمی ورز دهید تا هوای داخل آن خارج گردد. در ادامه، کف سینی فر را هم کمی چرب کنید.
- مرحله هفتم: از خمیر چانه هایی به میزان یک مشت جدا نموده و آن ها را با فاصله کف سینی فر قرار دهید. حالا با نوک انگشت، چانه های خمیر را به شکل دایره هایی با قطر تقریبی 12 تا 15 سانت، پهن کنید.
- مرحله هشتم: با استفاده از یک برس آشپزی، روی هر نان میزانی زعفران و شیره خرما بمالید و روی آن، میزانی کنجد و سیاه دانه بپاشید.
- مرحله نهم: نیم ساعت زمان ضروری است تا نان کاکولی با فر آماده گردد. پس از 30 دقیقه، نان ها را از فر خارج کنید و اجازه دهید در دمانی محیط، کمی سرد شوند.
شما می توانید این نان محلی خوشمزه را به تنهایی یا همراه با کره و پنیر میل کنید و طعم عالی و مواد مغذی آن بهره مند شوید. در ادامه باید بگوییم که اگر به تهیه دسرهای سالم و مقوی برای علاقمندید، خواندن طرز تهیه کشکول را از دست ندهید.
چند نکته مهم و کاربردی در طرز تهیه کاکولی بختیاری
یک آشپزی باکیفیت، حاصل توجه به ریزه کاری هایی است که گاهی آن ها را نادیده می گیریم و این نکات ریز درباره طرز تهیه کاکولی عبارتند از:
- نان کاکولی با تنور گازی هم قابل تهیه است، اما اگر استفاده از فر برای شما ساده تر است، حتما یک ظرف پر از آب هم داخل فر قرار دهید تا رطوبت حاصل از تبخیر آب، مانع سفت شدن نان های کاکولی گردد.
- در صورت استفاده از زردچوبه، حتما آن را کمی در روغن تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد.
- کمی پیش از آغاز کار، موادی مانند تخم مرغ و شیر را از یخچال خارج کنید تا هم دمای محیط شوند.
- در برخی رسپی ها، از میزانی شیره خرما هم در کنار زعفران و کنجد و…، به عنوان رومال نان کاکولی شیرین، استفاده می گردد و به این ترتیب، نان مقوی تری خواهیم داشت.
- نان کاکولی ماندگاری بالایی دارد و در صورت استفاده از فریزر می توانید مدت نگهداری از آن را بیشتر کنید.
نان کاکولی ظاهری شبیه نان جو دارد، اما برخلاف نان جو، شیرین است و می توانید آن را همراه با چای، نوش جان کنید.
طرز تهیه نان کاکولی در توستر
روش آماده سازی کاکولی مطابق دستور قبل است، اما برای استفاده از آون توستر باید به راهنمای دستگاه مراجعه کنید و حرارت و مدت زمان پخت را با توجه به آن، تنظیم کنید. البته توجه داشته باشید که مانند بیشتر طرز تهیه انواع کیک و شیرینی در ابتدای پخت، فقط المنت پایینی باید روشن باشد تا نان ها کاملا مغزپخت شوند و در 5 دقیقه آخر پخت می توانید المنت بالا را هم روشن کنید تا روی نان ها برشته و طلایی گردد.
چرا نان کاکولی سفت میگردد؟
همان طور که پیش از این گفتیم، یکی از دلایل این موضوع، قرار ندادن آب داخل فر است، اما دقت داشته باشید که گاهی اضافه کردن آرد بیش از میزان هم باعث خشک شدن و سفت شدن نان ها می گردد. به علاوه، بهتر است بعد از پخت نان ها، آن ها را داخل پارچه ای تمیز بپیچید تا نرم و ترد بمانند.
نان کاکولی، نان محبوب چهارمحال بختیاری
طرز تهیه کاکولی را با هم دیدیم، اما اگر فکر می کنید تهیه این نان یا دیگر نان و شیرینی ها برای شما سخت است، چرا از خبرنگاران یاری نگیرید. کافی است سری به خرید شیرینی انلاین خبرنگاران بزنید و هر آنچه که دوست دارید را آنجا پیدا کنید. پس، این شما و این سفارش انلاین صدها شیرینی خوشمزه…
منبع: اسنپ فود