دلمه برگ مو با مرغ
به گزارش مجله گیلاسفا، دلمه برگ مو با مرغ یکی از است. شما می توانید دلمه برگ انگور با مرغ را هم با برگ تازه درخت انگور یا برگ مو شور درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ را با همه جزییات و فوت و فن های خوشمزه شدن آن به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ در یک نگاه
برای تهیه دلمه برگ مو با مرغ، ابتدا برنج را بشویید و در محلول آب و نمک بخیسانید. سپس، برنج را به صورت کته نیم پز آماده کنید. در ادامه، سبزی دلمه را به خوبی پاک نموده و پس از شست وشو به صورت ریز ساطوری کنید. برگ مو را هم بشویید و پس از جوشاندن مختصر، در آب سرد قرار دهید و آبکشی کنید.
پس از آن، پیاز رنده شده را در روغن تفت دهید. زردچوبه، گوشت مرغ چرخ نموده و کمی نمک و فلفل سیاه را به پیاز داغ اضافه کنید و این مواد را هم تفت دهید. سپس، سبزی دلمه و برنج را در این تابه بریزید و مواد را به خوبی هم بزنید.
در ادامه، رب گوجه فرنگی، دارچین، شکر و آبغوره یا آبلیمو را برای طعم دهی اضافه کنید و مخلوط را کنار بگذارید. حالا، برگ ها را با مایه دلمه پر کنید و به صورت بقچه بپیچید. پس از آن، دلمه ها را در قابلمه ای بچینید که کف آن با برگ مو پوشیده شده است.
سس مخصوص دلمه را با استفاده از آب، رب گوجه فرنگی، آبغوره و نمک آماده کنید و روی دلمه ها بریزید. یک بشقاب نسوز را هم روی دلمه ها در قابلمه قرار دهید. سپس، دلمه ها را روی شعله ملایم به مدت 45 الی 60 دقیقه بپزید. پس از پخت، دلمه ها را با دقت سرو کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو با مرغ (برای 4 الی 6 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
برگ مو تازه یا شور (برگ مو کنسروی) | 500 گرم |
سینه مرغ (بدون پوست و استخوان) | 300 گرم |
برنج | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
سبزی دلمه (گشنیز، جعفری، نعنا و ترخون) | 2 لیوان فرانسوی دسته دار (ساطوری) |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
رب گوجه | 2 قاشق غذاخوری |
آبلیمو یا آبغوره | به میزان لازم |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه و دارچین | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
کره و شکر (اختیاری) | 1 قاشق چای خوری |
زرشک | برای تزیین دلمه برگ مو |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 45 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت دلمه برگ مو با مرغ: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ
برای درست کردن این دلمه برگ مو ساده خانگی با مرغ می توانید از حبوباتی مانند عدس و لپه هم در ترکیب با گوشت مرغ بهره ببرید یا آن را بدون حبوبات با استفاده از برگ انگور تازه یا برگ موی شور و کنسروی با گوشت مرغ چرخ شده یا مرغ ریش ریش درست کنید.
مرحله اول: برنج دلمه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ، برنج ترجیحا ایرانی را بشویید و همراه با میزانی آب و یک قاشق چای خوری نمک در ظرف مناسبی بریزید تا برای 1 الی 2 ساعت خیس بخورد. سپس، برنج خیس خورده را به صورت نیم پز (کته شده و کمی زنده) آماده کنید و کنار بگذارید.
در صورت تمایل، برای خرید نمک و انواع برنج ایرانی و خارجی می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: سبزی دلمه را آماده کنید
در فاصله خیس خوردن و آماده شدن برنج، سبزی دلمه شامل گشنیز، جعفری، نعنا و ترخون را با دقت پاک کنید و ساقه های اضافی و برگ های زرد و پلاسیده این سبزی ها را دور بریزید. برای درست کردن دلمه برگ مو شما فقط به برگ های این سبزیجات احتیاج دارید.
سپس، این سبزی های پاک شده را به خوبی بشویید و در سبد بریزید تا آب اضافی آن ها گرفته گردد. در ادامه، ترکیب سبزی های مورد احتیاج برای پخت دلمه را به صورت ریز ساطوری کنید و کنار بگذارید. در صورت تمایل، می توانید میزانی ساقه پیازچه، شوید، مرزه و تره هم به این ترکیب اضافه کنید.
اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید می توانید از سبزی دلمه منجمد شده یا سبزیجات خشک برای درست کردن دلمه برگ مو بهره ببرید.
برای خرید انواع سبزیجات منجمد شده و انواع سبزیجات خشک شده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: برگ مو را آماده کنید
برگ های تر و تازه انگور را به خوبی بشویید و دُم برگ ها را کاملا کوتاه کنید. سپس، قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب کنید و روی حرارت میانه بگذارید تا بجوشد. پس از آن، برگ های تر و تازه مو را در قابلمه در حال جوش بگذارید و یکی دو دقیقه صبر کنید تا برگ مو در آب جوش کمی قل بزند و نرم گردد. سپس، برگ مو را از قابلمه آب جوش خارج نموده و برای یکی دو دقیقه آن را در آب سرد قرار دهید و پس از آن، آبکشی کنید.
مرحله چهارم: پیاز را تفت دهید
در این مرحله باید پیاز شسته شده و بدون پوست را به صورت درشت رنده کنید. سپس، میزانی روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. پیاز رنده شده را به این تابه اضافه کنید و تفت دهید تا کاملا سبک گردد. پس از سبک شدن پیاز، میزانی زردچوبه نیز به این تابه اضافه کنید و برای چند ثانیه همراه با پیاز تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد گردد.
برای خرید روغن سرخ کردنی، پیاز داغ آماده و انواع ادویه مانند زردچوبه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: مرغ را اضافه کنید
در فاصله تفت تماشا پیاز، گوشت سینه مرغ را به خوبی بشویید و در سبد بگذارید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس، گوشت سینه مرغ را در چرخ گوشت بریزید و چرخ کنید. در ادامه، گوشت مرغ چرخ شده را به تابه حاوی پیاز داغ اضافه کنید. میزانی نمک و فلفل سیاه نیز در این تابه بریزید. محتویات تابه را هم بزنید تا گوشت مرغ به خوبی با باقی مواد ترکیب گردد و طعم بگیرد.
برای خرید فلفل سیاه و انواع گوشت مانند گوشت مرغ و گوشت مرغ چرخ نموده می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: سبزی و برنج را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ انگور با گوشت مرغ، نوبت اضافه کردن سبزی دلمه است که قبلا شسته و ساطوری کردید. سپس، برنج نیم پز را نیز به محتویات این تابه اضافه کنید. مواد داخل تابه را هم بزنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند و گوشت مرغ طعم سبزی دلمه را به خودش بگیرد.
مرحله هفتم: باقی چاشنی ها را در تابه بریزید
حالا، محتویات تابه را کنار بزنید و برای رب گوجه فرنگی جا باز کنید. سپس، رب گوجه فرنگی را در جای خالی بریزید و تفت دهید تا رنگ باز کند. در ادامه، میزان کمی پودر دارچین، شکر و اندکی آبلیموی تازه یا آبغوره را نیز به محتویات این تابه بیفزایید تا مایه دلمه طعم ملس پیدا کند.
این مواد را به خوبی هم بزنید تا همه مواد به صورت یکنواخت مزه دار شوند. پس از آن، حرارت را خاموش کنید و تابه حاوی مایه دلمه را کنار بگذارید. توجه داشته باشید، مایه دلمه اصلا نباید آبدار و شل باشد.
برای خرید رب گوجه فرنگی، دارچین، شکر و آبغوره می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: دلمه های برگ مو را بپیچید
در این مرحله از طرز تهیه دلمه مرغ و برنج، سمت براق هر یک از برگ ها را رو به بیرون روی سطحی صاف قرار دهید و میزانی از مایه دلمه را وسط برگ بگذارید. سپس، برگ حاوی مایه دلمه را به صورت بقچه بپیچید. توجه داشته باشید، دلمه ها را باید محکم بپیچید تا هنگام پخت باز نشوند.
مرحله نهم: دلمه ها را در قابلمه بچینید
حالا، کف قابلمه مناسبی را با چند برگ مو بپوشانید تا از سوختن دلمه های جلوگیری گردد. سپس، دلمه های پیچیده شده را به صورت مرتب در این قابلمه بچینید.
مرحله دهم: سس دلمه برگ مو را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه دلمه ساده خانگی با برگ انگور، به میزان یک لیوان آب را با کمی آبلیموی تازه یا آبغوره، اندکی رب گوجه فرنگی و میزانی نمک و روغن مخلوط کنید. این ترکیب را در قابلمه روی دلمه ها بریزید.
سپس، یک بشقاب نسوز را روی دلمه ها قرار دهید تا باز نشوند. قابلمه را روی حرارت بالا بگذارید تا سس دلمه بجوشد. پس از جوش آمدن، درب قابلمه را ببندید و حرارت را ملایم کنید. اجازه دهید دلمه ها به مدت 45 تا 60 دقیقه روی حرارت کم بپزند و حسابی جا افتاده شوند. در صورت تمایل، می توانید میزان کمی شکر و کره نیز به سس مخصوص دلمه اضافه کنید تا خوشمزه تر گردد.
برای خرید کره و شکر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: دلمه برگ مو با مرغ را سرو کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید. مدتی صبر کنید تا دلمه ها کمی خنک تر شوند. سپس، دلمه ها را به آرامی از قابلمه بیرون بیاورید و در ظرف سرو بچینید. شما می توانید دلمه برگ مو با مرغ را با میزانی زرشک تفت داده شده یا با سبزیجات تازه تزیین کنید.
در صورت تمایل، برای خرید زرشک و بعلاوه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه دلمه برگ انگور با مرغ
- در صورت تمایل، می توانید یک لیوان عدس یا لپه پخته شده را نیز به مواد دلمه برگ مو با مرغ اضافه کنید.
- در طرز تهیه دلمه با برگ مو شور کنسروی، ضروری است برگ های شور و کنسروی را برای چند ساعت در آب سرد بخیسانید تا نمک اضافی برگ مو گرفته گردد.
- بسته به طبع و ذائقه، به جای آبلیمو یا آبغوره می توانید میزانی سرکه بالزامیک، شیره انگور، رب انار، سرکه سیب، سرکه خرما یا سرکه قرمز را به عنوان چاشنی به دلمه برگ مو اضافه کنید.
- در طرز تهیه دلمه برگ مو با مرغ ریش ریش، به جای چرخ کردن باید گوشت مرغ را بپزید تا کاملا نرم گردد. سپس، مرغ پخته را ریش ریش نموده و دستور بالا را دنبال کنید.
- در طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار، کافی است به جای آبلیمو و آبغوره میزانی رب انار (طرز تهیه رب انار) را به مایه دلمه یا به سس مخصوص دلمه اضافه کنید.
- برای تهیه دلمه برگ مو بهتر است از برگ های جوان، نازک و لطیف بهره ببرید. برگ های ضخیم یا پیر، طعم خوبی به دلمه نمی دهند.
- برگ های انگور تازه را حتما به مدت 2 الی 3 دقیقه در قابلمه بجوشانید تا هنگام پیچیدن نشنمایند.
- در صورت تمایل، می توانید میزانی پودر گل سرخ و پودر لیمو عمانی نیز به مایه دلمه برگ مو با گوشت مرغ اضافه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن دلمه برگ مو با مرغ
آیا می توانیم برگ مو را از قبل آماده و فریز کنیم؟
بله. برای این منظور، باید برگ های تازه را پس از کمی جوشاندن به خوبی خشک کنید. سپس، برگ های نرم و خشک را در بسته بندی مناسب داخل فریزر قرار دهید. هنگام مصرف، برگ ها را برای یکی دو دقیقه در آب جوش بگذارید و بهره ببرید.
چه نوع ظرفی برای پخت دلمه مناسب تر است؟
چون دلمه باید با شعله ملایم چند ساعت بپزد، ظرف های لعابی، چدنی یا تفلون ضخیم، گرمای یکنواخت تری را منتقل می نمایند و مانع از سوختن دلمه ها می شوند.
آیا می توانیم دلمه را در فر بپزیم؟
بله. در صورت تمایل، می توانید دلمه ها را در یک ظرف نسوز بچینید. سپس، سس مخصوص دلمه را به این ظرف اضافه کنید و روی ظرف را با فویل بپوشانید. ظرف حاوی دلمه را به مدت 1 ساعت در فر با دمای 180 درجه سانتی گراد قرار دهید تا دلمه ها به خوبی بپزند.
چرا دلمه برگ مو گاهی تلخ می گردد؟
استفاده از برگ های پیر، کهنه و ضخیم مصرف بیش از میزان نعنا خشک یا استفاده از آبغوره نامرغوب می تواند موجب تلخی دلمه برگ مو گردد.
چگونه از وا رفتن و باز شدن دلمه برگ مو جلوگیری کنیم؟
دلمه ها را محکم و درست بپیچید؛ آن ها را فشرده و مرتب در قابلمه بچینید و در حین پخت، یک بشقاب نسوز یا وزنه مناسب را روی دلمه ها بگذارید تا باز نشوند.
منبع: افق کوروش