طرز تهیه کوفته آلو با 20 نکته ، اگر کوفته آلو خشک شد چه کنم؟
به گزارش مجله گیلاسفا، کوفته آلو یکی از غذاهای سنتی ایرانی مناسب برای یا هستش که ترکیب گوشت چرخ نموده، برنج نیم پز، لپه پخته، تخم مرغ و ادویه، مایه اصلیش رو تشکیل می ده. وسط هر کوفته یک آلو می ذارن که موقع پخت داخل سس گوجه و پیاز، طعم ملس و خاصی بهش بده. این رو معمولا با حرارت ملایم می پزن تا کوفته ها وا نره و آرام آرام مزه دار بشه. کوفته آلو رو می شه هم با نون تازه سرو کرد، هم با برنج، و به خاطر ظاهر و طعمش برای مهمونی ها هم انتخاب مناسبیه. طرز تهیه کوفته آلو رو در این مقاله از در با هم یاد می گیریم.

طرز تهیه کوفته آلو در یک نگاه
در طرز تهیه کوفته آلو، اول لپه و برنج رو چند ساعت خیس کنید و گوشت رو هم آماده کنید. برنج رو تا نیم پز بجوشونید و آبکش کنید، لپه رو هم با کمی زردچوبه بپزید تا نرم بشه. یک پیاز رو رنده و آبش رو بگیرید و با برنج، لپه، گوشت، تخم مرغ و ادویه خوب ورز بدید تا مایه چسبنده بشه. کمی از مایه رو بردارید، وسطش آلو بذارید و گرد کنید.
برای سس، پیاز نگینی رو تفت بدید، رب رو اضافه کنید، آب جوش و ادویه ها بریزید و وقتی جوشید، کوفته ها رو یکی یکی داخلش بذارید. با حرارت ملایم حدود یک ساعت بپزید تا جا بیفته و سس غلیظ بشه، بعد با کمی از سس سرو کنید.
برای اینکه میزان مواد اولیه و جزئیات طرز تهیه کوفته آلو رو بدونید، ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه کوفته آلو
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده (ترجیحا مخلوط) | نیم کیلوگرم |
برنج (ترجیحا نیم دانه) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
لپه | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
پیاز (یکی برای مایه کوفته یکی برای پیاز داغ سس) | 2 عدد میانه |
تخم مرغ | 1 عدد |
آلو بخارا | 8 عدد |
رب گوجه | 2 قاشق غذاخوری |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
آب جوش | حدود 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
نان، ماست و سبزی خوردن | برای سرو کوفته آلو |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: حدود 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه کوفته آلو: حدود 90 دقیقه
مراحل طرز تهیه کوفته با آلو
کوفت آلو درست مثل یا یه غذای سنتی خوشمزه ست که ترکیب گوشت، برنج، لپه و آلو بخارا باعث میشه مزه ش ترش و شیرین و خاص باشه. اگه همه مراحل رو با حوصله پیش ببرین، کوفته هات وا نمی ره و همه یکدست درمیاد.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کوفته آلو، لپه رو خوب بشویید و حداقل دو تا سه ساعت در آب ولرم بخیسونید تا نفخش گرفته بشه و راحت تر بپزه. برنج رو با کمی نمک توی کاسه آب بخیسونید تا موقع پخت دونه ها قد بکشه.
گوشت چرخ نموده اگه یخ زده باشه از فریزر دربیارید تا آرام یخش باز بشه. آلو بخاراها رو هم با آب ولرم بشویید و توی ظرف جداگانه بخیسونید تا نرم و لطیف بشن.
شما می تونید برنج، لپه، گوشت چرخ نموده و آلو رو به صورت یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله دوم: برنج را بپزید
آب خیسانده برنج رو دور بریزید تا بوی کهنگی یا نشاسته اضافی نده. قابلمه ای با آب تازه روی حرارت بذارید تا جوش بیاد، بعد برنج رو اضافه کنید. حدود 5 تا 7 دقیقه بجوشونید تا فقط کمی مغز دونه ها خام باشه. برنج باید نیم پز باشه، یعنی اطرافش نرم بشه اما وسط دانه برنج سفت باقی بمونه.
در این حالت برنج را سریع آبکش کنید و اجازه بدید بخار اضافه خارج بشه تا هنگام ورز دادن، مایه کوفته خمیر نشه.
مرحله سوم: لپه را بپزید
آبی که لپه را در آن خیساندید، دور بریزین. لپه های خیس خورده رو با آب تازه و نصف قاشق چای خوری زردچوبه توی قابلمه بریزید. با حرارت ملایم بپزید تا جایی که نرم بشه ولی شکلش رو از دست نده. بعد آبکش کنید تا توی مایه کوفته آب اضافی ایجاد نکنه.
مرحله چهارم: پیاز را رنده کنید
در این مرحله از طرز تهیه کوفته آلو، دو تا پیاز رو پوست بگیرید و بشورید. یکی شون رو رنده ریز بزنید و آب اضافی ش رو با فشار دست کامل بگیرید تا باعث شل شدن مایه نشه. پیاز دوم رو نگینی ریز خرد کنید و برای آماده کردن سس کنار بذارید.
مرحله پنجم: مایه کوفته را ورز بدهید
توی یک کاسه بزرگ، گوشت چرخ نموده، برنج نیم پز، لپه پخته، پیاز رنده شده، تخم مرغ، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه رو با هم مخلوط کنید. با دست تمیز حدود 10 دقیقه کامل ورز بدید تا بافتی چسبناک و یکدست پیدا کنه و مایه کوفته فرم بگیره. برای اینکه مایه کوفته آلو منسجم بشه و موقع پخت وا نره، مرحله ورز دادن رو جدی بگیرین.
شما می تونید تخم مرغ، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله ششم: آلو را وسط کوفته بگذارید
به میزان یک مشت از مایه کوفته آلو بردارید، کف دست پهن کنید، وسطش رو کمی گود کنید و یک یا دو آلو بخارا بذارید. بعد مایه کوفته رو با دقت ببندید و بچرخونید تا کاملاً گرد و بدون درز بشه. یادتون باشه حتی یه ترک کوچک می تونه باعث وا رفتن کوفته بشه.
مرحله هفتم: پیاز داغ آماده کنید
توی قابلمه گود، کمی روغن بریزید و روی حرارت بذارید. در طرز تهیه کوفته با آلو، پیاز داغ خوشمزه () نقش مهمی داره. پیاز نگینی رو داخل روغن داغ بریزید. کمی زردچوبه اضافه کنید تا رنگ پیاز داغ بهتر بشه. پیاز رو تفت بدید تا جایی که سبک و طلایی بشه.
شما می تونید روغن سرخ کردنی و پیاز داغ آماده رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله هشتم: سس را آماده کنید و کوفته ها را داخلش بچینید
رب گوجه فرنگی رو به قابلمه اضافه کنید. دو تا سه دقیقه در روغن تفت بدید تا خامی رب گرفته بشه. بعد با پیاز داغ مخلوطش کنید. سه لیوان آب جوش، نمک، فلفل و کمی زردچوبه بریزید. وقتی سس آغاز به جوشیدن کرد، حرارت رو کم کنید و کوفته ها رو یکی یکی با کفگیر پهن یا ملاقه داخل سس بذارید؛ این کار رو آروم انجام بدید تا کوفته ها ترک نخورن.
مرحله نهم: کوفته ها را روی حرارت ملایم بپزید
درب قابلمه رو نیمه باز بذارید تا بخشی از بخار خارج بشه و سس جا بیفته. حدود 45 دقیقه تا یک ساعت زمان بدید تا کوفته ها کاملاً بپزن. وسط پخت، با قاشق کمی از سس رو آروم روی کوفته ها بریزید تا طعمشون یکدست تر بشه. هیچ وقت کوفته ها رو زیرورو نکنید چون احتمال وا رفتنشون زیاده.
مرحله دهم: غلظت سس و نمک را تنظیم کنید
وقتی کوفته ها پختن، اجازه بدید سس کمی غلیظ تر بشه. غلظت مناسب یعنی نه آبکی باشه که با نون نشه برداشت، نه اونقدر غلیظ که خشک بشه. توجه داشته باشید که بعد از خاموش کردن حرارت، سس کمی دیگر هم غلیظ خواهد شد. در این مرحله میزان نمک را نیز تنظیم کنید و اگر کم نمک است، میزانی نمک به سس آن اضافه کنید.
مرحله آخر: کوفته آلو را سرو کنید
با کفگیر پهن یا ملاقه بزرگ، کوفته ها رو از قابلمه بردارید و داخل ظرف گود بچینید. چند قاشق از سس غلیظ و خوش عطر رو روی کوفته ها بریزید. این غذا با نان تازه فوق العاده ست. می توانید از ماست یا سبزی خوردن تازه نیز در کنار کوفته آلو بهره ببرید.
شما می تونید انواع نان و ماست رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
روش تهیه کوفته با سس آلو
برای کوفته با سس آلو و در این روش، کوفته رو دقیقاً مطابق مراحل بالا آماده و گرد کنید، فقط آلوها رو داخلش نگذارید. وقتی کوفته ها حاضر شد، برای سس در قابلمه کمی روغن بریزید، پیاز نگینی رو تفت بدید تا طلایی بشه، بعد رب گوجه رو اضافه و چند دقیقه تفت بدید.
آب جوش، نمک، فلفل و کمی زردچوبه بریزید و وقتی سس به جوش افتاد، آلو بخاراهای شسته و خیسانده رو هم داخلش بریزید تا نرم و خوش طعم بشن. کوفته های آماده رو یکی یکی با احتیاط داخل این سس آلو بچینید و با حرارت ملایم حدود یک ساعت بپزید تا کوفته ها مزه آلو رو جذب کنن و سس هم غلیظ و خوشرنگ بشه.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه کوفته آلو خانگی
- خیس کردن لپه و برنج چند ساعت قبل از پخت باعث میشه نرم تر بشن. این کار هم پخت رو سریع تر می کنه و هم بافت کوفته رو لطیف تر درمیاره.
- برنج باید جوری پخته بشه که وسط دونه کمی سفت بمونه. اگه کامل نرم بشه تو مایه له میشه و بافت کوفته رو خراب می کنه.
- لپه رو جدا باید پخت و آبکش کرد تا بوی خامی ش بره. این کار باعث میشه رنگ کوفته هم تیره و کدر نشه.
- آب پیاز رنده شده رو باید گرفت تا مایه شل نشه. اگه شل بشه وسط پخت کوفته باز میشه.
- مایه کوفته آلو باید خوب و طولانی ورز داده بشه تا چسبندگیش زیاد بشه. این طوری موقع پخت ترک نمی خوره و وا نمی ره.
- تخم مرغ رو بهتره کم کم افزود تا غلظت مایه کوفته تحت کنترل باشه. این کار مانع شل شدن بیش از حدش میشه.
- ادویه ها باید از همون اول با مایه قاطی بشه تا طعمش همه جا پخش بشه. اینطوری مزه یکنواخت تری پیدا می کنه.
- در طرز تهیه کوفته آلو، وقتی آلو رو میذارن وسط کوفته باید کاملا خشک باشه. آب اضافی آلو می تونه مایه رو شل کنه.
- کوفته ها اگه هم میزان باشن، پخت شون یکدست میشه. این کار اجازه نمی ده وسط برخیا خام بمونه.
- وقتی سس جوش اومد، کوفته ها باید آروم گذاشته بشن توش. اینطوری شکلشون به هم نمی ریزه.
- بعد از گذاشتن کوفته ها تو سس باید چند دقیقه صبر کرد تا فرم بگیرن. این کار ساده جلوی باز شدنشون رو می گیره.
- سس نباید خیلی غلیظ باشه که کوفته خوب نپزه. نباید هم خیلی آبکی باشه که طعمش بی اثر بشه.
- درب قابلمه اگه نیمه باز باشه بخار اضافی خارج میشه. این کار باعث خوش طعم تر شدن سس میشه.
- وقتی کوفته در حال باز شدنه، افزودن کمی آب یخ می تونه یاری کنه. این کار بافتش رو محکم تر می کنه.
- برای سرو، کوفته آلو باید همراه کمی سس برداشته بشه. اینطوری خشک و بی مزه نمیشه.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن کوفته با آلو
چرا برخی وقتا کوفته وسط پخت وا میره؟
- مواد اولیه خوب ورز داده نشده و به هم نچسبیده.
- پیاز بعد از رنده کردن، آبش گرفته نشده و باعث شل شدن مایه کوفته شده.
- برنج یا لپه نیم پز مونده و بافت کوفته آلو رو از یکنواختی در آورده.
- گوشت خیلی کم چرب بوده و موقع جوشیدن انسجام پیدا ننموده.
- شعله اولِ پخت زیاد بوده و فرصت سفت شدن به کوفته نداده.
چطور کوفته آلو رو طوری بپزیم که سس غلیظ و خوش رنگ بشه؟
آغاز کار مهمه؛ رب رو جداگانه توی روغن تفت بدین تا رنگ باز کنه، بعد با آب گوشت یا آب جوش مخلوط کنین. هرچقدر این سس آرام و طولانی بجوشه، هم رنگش بهتر میشه هم غلظتش دل چسب تر.
اگه کوفته ها کمی خشک در بیان، چطور میشه جبران کرد؟
چند قاشق از سس رو موقع سرو روی کوفته ها بریزین و چند دقیقه با در بسته بذارید تا بخار سس به خوردش بره. استفاده از گوشت کمی پرچرب هم از همون اول یاری می کنه کوفته خشک نشه.
برای اینکه بوی گوشت در کوفته آلو محسوس نباشه، چه کار باید کرد؟
ادویه هایی مثل دارچین، زردچوبه، فلفل سیاه و کمی پودر گل سرخ بوی گوشت رو می گیرن. بعلاوه تفت دادن پیاز تا طلایی شدن کامل و درست کردن یک سس خوشمزه باعث میشه طعم گوشت هم بهتر حس بشه.
منبع: افق کوروش